پیشگیری از زخم بستر باید دغدغه اصلی عرضه کنندگان تشک برای بیمارانی باشد که برای مدتی طولانی بستری می شوند و قادر به حرکت کردن نیستند یا مدت زیادی را در بستر می مانند. بخصوص افرادی که دچار اضافه وزن نیز می باشند بیش از همه در معرض زخم های ناشی از عدم تحرک طولانی مدت قرار دارند.
تعداد بیماران مبتلا به چاقی روز به روز افزایش پیدا می کند. بر اساس گزارش مراکز پیشگیری و کنترل از بیماری ها، نرخ چاقی در بین افراد بالغ بالای 20 ساله حدود 34 درصد است. این موضوع لزوم رسیدگی به مشکلات مربوط به این بیماران را دو چندان می کند.
افراد مبتلا به چاقی به علت وزن بالا و عدم تحرک، بیشتر در خطر بوجود آمدن زخم بستر و زخم های ناشی از فشار هستند. بخصوص در صورت عدم توانایی فرد برای این که هر دو ساعت یکبار چرخیده و وضعیت خواب خود را تغییر دهد، احتمال بروز زخم بستر نیز افزایش پیدا می کند.
چاق بودن فرد باعث می شود که برای توزیع اکسیژن و مواد مغذی در بدن او، فشار زیادی بر قلب و شش ها وارد شود. کمبود اکسیژن و خون می تواند به مشکلات پوستی مزمن و زخم های پوستی منجر شود. منابع خونی که به بافت پر از چربی می رسد ممکن است برای رساندن اکسیژن و مواد غذایی به آن متناسب نباشد.
به علاوه افراد چاق مستعد عرق کردن زیادی هستند. رطوبت می تواند موجب شکستگی و بثورات پوست شود که منجر به ایجاد زخم می شود. زخم های ناشی از فشار اگر درمان نشوند ممکن است عفونت گرفته و به تهدیدی برای زندگی فرد تبدیل شوند.
خوشبختانه برای افراد مبتلا به بیماری چاقی، پیشرفت های تکنولوژیک در حال رشد می باشند و احتمال پیشگیری و درمان موفق را افزایش می دهند. با این حال، عرضه کنندگان تشک باید خود را در این معضلات به روز نگه داشته و روش های کمک رسانی به افرادی را که در معرض خطر زخم بستر قرار دارند بهتر درک نمایند و برای پیشگیری از زخم بستر در این دسته از بیماران بهترین استانداردهای ممکن را عرضه نمایند.
زخم بستر نسبت به شدت آن در شش مرحله طبقه بندی می شود:
مرحله غیر ملموس و غیر قابل تمیز
مرحله 1: در این مرحله کبودی و صورتی شدن پوست و یا تاول دیده می شود
مرحله 2: بخشی از غشاء میانی نازک شده و سایه ای از بافت ها با یک زخم سرخ و صورتی دیده می شوند
مرحله 3: از بین رفتن و نازک شدن کامل بافت و دیده شدن چربی زیر جلدی. زخم ممکن است عمیق بوده و شامل تونل زیری نیز باشد
مرحله 4: نازک شدن کامل بافت به شکلی که استخوان، تاندون یا عضله دیده می شود، چوسته یا خشک ریش ممکن است دیده شود واغلب عمق داشته و تونل زیری دارد.
مرحله غیرقابل تحمل: از بین رفتن کافل بافت پوششی و دیده شدن زخم بستر که با ریش زخم پوشیده شده است
تشک های موثری برای جلوگیری از زخم بستر وجود دارند که برای افرادی با وزن بالا مناسب هستند. اما توجه داشته باشید که یک تشک مشخص برای همه مناسب نیست و افراد مختلف شرایط ویژه خود را داشته و در نتیجه نیاز به تشکی متناسب با خودشان دارند. انتخاب تشک متناسب با بیمار نقطه کلیدی در موفقیت درمان زخم های بستر است. در ادامه نکاتی برای کمک به انتخاب بهتر آورده ایم که امیدواریم برای شما مفید باشد:
بطور عمومی هرچه که زخم بستر عمیق تر و شدیدتر باشد به تشک پیچیده تری برای بهبود و مراقبت از آن نیاز خواهد بود. بیماری تنها با یک زخم مرحله 2 یا کمتر ممکن است به سادگی با یک فوم ژل بهبود پیدا کند در حالی که بیماری که زخم هایی از ترکیب مراحل 3 و 4 دارد به یک تشک هوای کم یا تشک مواج بادی نیاز خواهد داشت.
در بازار دو نوع تشک استاندارد برای پیشگیری از زخم بستر وجود دارد. تشک هوای کم که جریان هوا را برای خشک ماندن پوست تامین می نماید و همینطور فشار را از روی پوست بر می دارد. هر دوی این ویژگی های به پیشگیری از شکل گیری زخم بستر کمک می کند.
نوع دوم تشک های مخصوص بیماران بی تحرک، تشک های بادی مواج هستند که به بهبود زخم های بستر کمک می کنند. این تشک ها دو سلول هوا در کنار هم ایجاد می کنند که منبسط شده و با ایجاد فشاری جایگزین بطور مداوم فشار را از روی بدن منتقل می کند.
جریان هوای صحیح و انتقال فشار برای پیشگیری از زخم بستر در بیماران بی تحرک صرف نظر از این که وزن آن ها چقدر باشد مفید و موثر خواهد بود. بخصوص در بیماران مبتلا به چاقی مفرط نیاز بیشتری به جریان هوا برای جلوگیری از تعریق زیاد می باشد. همچنین باید جریان هوای کافی داخل تشک برای انتقال فشار وجود داشته باشد.
مطمئنا شما نمی خواهید تشکی که استفاده می کنید در پیشگیری از زخم بستر در بیماری با وزن زیاد نا موفق باشد. پس قابل اعتماد بودن یکی از مهم ترین مشخصاتی است که هنگام خرید این نوع تشک ها باید مد نظر قرار دهید. به همین دلیل باید در انتخاب آن دقت زیادی داشته باشید.
تشک های مواج موتور دار ممکن است داغ کرده و بسوزند. برخی از آن ها قادر به کار کردن بیست و چهار ساعته هستند که گزینه های مطمئن تری محسوب می شوند. بعضی از این موتورها از هوای داخل سلول های تشک بادی استفاده می کنند که نسبت به مدل هایی که از هوای محیط استفاده می کنند ضعیف تر هستند و مدت کمتری کار می کنند.
تشک باید حمایت کافی از بدن بیمار فراهم آورد و در عین حال فشار را از روی نقاط پر فشار بدن منتقل کند. این موضوع مستلزم آن است که تشک بیمار را تا درجه مشخصی در آغوش بگیرد و بدن بیمار روی سطح تشک نماند.
همچنین موقع خرید باید از این که تشک برای وزن زیاد مناسب باشد اطمینان حاصل نمائید. بعضی فوم ها تحمل وزن بالا را نداشته و ممکن است بشکنند. از طرفی استفاده از تجهیزات جانبی برای تقویت مقاومت تشک کاری بی فایده و خطرناک است. برای پیشگیری از زخم بستر در بیماران مبتلا به چاقی، تشکی انتخاب نمائید که بطور استاندارد برای وزن شخص ساخته شده باشد.
تجربیات خود را در استفاده از تشک های درمانی و بیمارستانی با ما و دیگر خوانندگان مجله خواب داتیس در میان بگذارید. برای این منظور در قسمت نظرات پائین مقاله نظرات خود را بنویسید. مطمئنا اشتراک این تجربیات همه ما را در کمک به بیمارانی که از عدم تحرک در رنج هستند یاری خواهد داد.