اورکسین ها مواد شیمیایی هستند که بطور طبیعی در بدن تولید شده و با اثر گذاری بر سیستم عصبی ، مغز را هوشیار نگه می دارند. شرکت های داروسازی با شناسایی این مواد شیمیایی در بدن ، داروهایی تولید کرده اند که جلوی عملکرد این محرک ها را در مغز می گیرد و هوشیاری فرد را کاهش داده ، زمینه خواب وی را فراهم می کنند.
داروهای خواب آوری که عملکرد اورکسین را هدف می گیرند به عنوان گیرنده آنتاگونیست اورکسین شناخته می شوند. این داروها گیرنده های دریافت کننده اورکسین را مسدود می کنند و جلوی پیام رسانی این ماده شیمیایی به مغز را می گیرند. از آنجایی که عملکرد این ماده شیمیایی هوشیار نگه داشتن فرد است ، مسدود کردن آن بطور بالقوه زمینه خوابیدن فرد را فراهم می کند.
اورکسین ها (که به نام هیپوکرتین هم شناخته می شوند) مواد شیمیایی هستند که بطور طبیعی در ناحیه ای از مغز به نام هیپوتالاموس تولید می شوند. کارکرد این محرک ها افزایش هوشیاری و برانگیختگی در انسان است.
ما این موضوع را تا حدودی از افرادی که به بیماری نارکولپسی (نوعی اختلال خواب که منجر به بی خوابی مزمن و خواب غیر ارادی می شود) مبتلا هستند می دانیم. این افراد در ناحیه هیپوتالاموس خود نورون های تولید کننده اورکسین کمتری دارند.
دانشمندان برای نخستین بار اورکسین ها را در سال 1998 شناسایی کردند و از آن زمان تحقیقات بسیاری در مورد نقش آن ها بر خواب و برانگیختگی افراد انجام شده است. همچنین پژوهش هایی در مورد نقش بالقوه آن ها برای درمان اختلالات خواب از قبیل بیماری بی خوابی (Insomnia) صورت پذیرفته است.
داروی خواب سوورکسانت (Suvorexant) یکی از اولین نمونه ها از این نوع داروها بود که توسط سازمان غذا و داروی امریکا تائید شد و اورکسین ها را هدف قرار می داد.
داروهای آنتاگونیست ، بدون تحریک گیرنده های عصبی ، آن ها را مسدود می کنند. این یعنی داروهای آنتاگونیست بسترهای بیوشیمیایی فعلی را که مواد شیمیایی محرک آن ها را فعال می کنند ، اشغال کرده و مانع اتصال محرک ها به گیرنده های عصبی می شوند.
داروهای خواب آور اورکسین در مقایسه با داروهای رایج فعلی ، سیستم شیمیایی متفاوتی را در مغز هدف قرار می دهند. داروهای رایج معمولا برای ایجاد حس خواب آلودگی بر سیستم GABA اثر می گذارند که یک مهار کننده وسیع انتقال دهنده های عصبی در مغز است.
اما داروهای اورکسین، گیرنده های عصبی مغز را تنها برای مواد شیمیایی اورکسین مسدود می کنند. از آنجایی که این داروها بخش محدودتری از مغز را تحت تاثیر قرار می دهند امیدوار هستیم که عوارض جانبی کمتری داشته باشند.
با این حال ، با توجه به جدید بودن این نوع داروها ما هنوز عوارض جانبی این داروهای خواب آور را بطور دقیق نمی شناسیم. توصیه کارشناسان خواب داتیس به مشتریان خود این است که تا جایی که اصلاح عادت های خواب و تغییر در سبک زندگی و استفاده از کالای خواب مناسب می تواند مشکلاتشان را حل کند، از بکار بردن داروهای شیمیایی اجتناب کنند.
رعایت روش های پیشنهاد شده در مجله خواب داتیس می تواند به کاهش مشکلات شما کمک کند ، اما در صورتی که مشکلات شما همچنان ادامه پیدا کرد، پیش از استفاده از داروهای خواب آور اورکسین با پزشک خود مشورت نموده و از مصرف دارو بدون تجویز پزشک خودداری نمائید.
داتیس یکی از معروف ترین تولید کننده های کشور در زمینه کالا خواب و تشک می باشد و موفق بوده بیش از ۵۰ شعبه در سراسر ایران را راه اندازی کند.
داتیس علاوه بر تولید تشک های استاندارد به تولید بالش و تخت خواب های مدرن و دیگر ملزومات خواب پرداخته است که هرکدام دارای تنوع و ويژگی های زیادی می باشند.
منابع:
https://www.sleepfoundation.org/articles/orexin-receptor-antagonists-new-class-sleeping-pill