سرماخوردگی بر اثر ترشح نوعی پروتئین که قدرت درمانگری خواب را افزایش می دهد، سریع تر بهبود پیدا می کند. در ادامه این یادداشت این موضوع را شرح داده و نکاتی را برای ارتقای خواب دوران سرماخوردگی یا آنفلوآنزا آورده ایم که امیدواریم در این روزهای زمستانی برای مخاطبان مجله خواب داتیس مفید باشد.
تا کنون چند بار از مادربزرگ خودتان شنیده اید که خوابیدن باعث بهبود سرماخوردگی می شود؟ حالا علم نشان می دهد که مادربزرگ درست می گفته است. این توان درمانی به لطف پروتئینی ویژه است که در مغز ترشح می شود. این یافته ها می توانند منجر به روش درمانی جدیدی شوند که به بدن کمک می کند تا با ویروس آنفلوآنزا مبارزه کند.
جیمز کروگر محقق دانشگاه ایالتی واشنگتن می گوید: ما از گذشته می دانستیم که میکروب ها بر خواب اثر می گذارند، حداقل هیپوکرات در حدود 2500 سال پیش بطور سطحی در مورد این موضوع نوشته بود.
این محقق نشان می دهد که پروتئین مغزی ویژه ای به نام AcPb با افزایش قدرت درمانگری خواب در موش های آزمایشگاهی موجب افزایش سرعت بهبود بیماری می شود. وقتی او موش هایی را که این پروتئین را ندارد با ویروس آنفلوآنزا مبتلا می کند، علائم آنها خیلی شدیدتر شده و تعداد بیشتری از بیماری می میرند. این درحالی است که موش هایی که این پروتئین را دارند بیشتر می خوابند و سریع تر بهبود پیدا می کنند.
این پژوهش به نحوه عملکرد پروتئین AcPb نیز می پردازد و نشان می دهد که این پروتئین چگونه با یک سیستم ایمنی که به ماده ای به نام اینترلوکین یک علامت می دهد که از خانواده سیتوکین ها بوده و نوعی مولکول های التهابی است که موجب حس مریضی در هنگام سرماخوردگی می شود.
در حیوانات سالم، زمانی که این پروتئین مغزی با این مولکول التهابی متصل می شود به تنظیم خواب آن ها کمک می کند. تحقیقات پیشین نشان داده اند که خوابیدن، سیستم ایمنی بدن را سالم نگه می دارد و برای توانایی بدن در مبارزه با همه انواع آلودگی ها نقشی حیاتی دارد.
از آنجایی که آنفلوآنزا یک بیماری ریوی است و نه مغزی، یافته های این تحقیق همچنان پرسشی را برای محققان بدون پاسخ می گذارد. از آنجایی که ویروس در مغز جای نمی گیرد سوال اصلی این است که چرا این عمل را در مغز انجام می دهد. چرا این پروتئین در مغز می تواند یک بیماری در ریه را بهبود ببخشد؟
گام های بعدی در این تحقیقات به مهار کردن قدرت جنجالی این پروتئین مغزی برای بدست آوردن روش درمانی جدید برای سرماخوردگی مربوط می شود. یافتن روشی جدید برای درمان آنفلوآنزا می تواند اهمیت زیادی داشته باشد.
تحقیقات دیگری نشان داده اند که در بدن نوجوانانی که خواب کمی دارند و افرادی که دچار بیماری بی خوابی هستند میزان کمتری از آنتی بادی های ضد سرماخوردگی وجود دارند. این موضوع قبل و بعد از واکسینه شدن در هر دو حالت صادق بوده است.
آنتی بادی کمتر باعث می شود که واکسن آنفلوآنزا اثر کمتری داشته باشد. البته این موضوع خیلی هم جای تعجب ندارد. داده های زیادی مبنی بر اثر محرومیت از خواب بر بیماری وجود دارند.
وقتی دماغتان کیپ شده و سرفه های آزار دهنده ای دارید، چگونه بخوابید؟ در ادامه این یادداشت نکاتی را برای خوابیدن در دوران سرماخوردگی آورده ایم:
فشار سینوس زمانی که سر شما بالاتر از بدن باشد بهتر خواهد شد. اجازه دهید جاذبه به شما کمک کند. زمانی که دراز می کشید، آبریزش پشت حلق می تواند جمع شود و باعث سوزش گلو شده و سرفه شما را تحریک کند. با تعدادی بالش یک سطح شیب دار درست کنید تا خودتان را در تخت خواب بالاتر نگه دارید. با این کار احتمالا آسان تر نفس کشیده و راحت تر می خوابید.
سرماخوردگی و آنفلوآنزا باعث خشکی مجاری تنفسی شده و آن را زخمی می کنند. مرطوب کردن هوا با یک دستگاه بخارساز می تواند کمک کند. هنگام استفاده از این دستگاه ها راهنمای آن ها را مطالعه کرده و بطور منظمی آن ها را تمیز کنید تا درونشان قارچ و باکتری جمع نشود.
استنشاق بخار بلند شده از یک سوپ داغ می تواند به مسیرهای خشک شده بینی شمه کمک کند. کمی عسل به نوشیدنی خود اضافه کنید تا گلویتان را نرم کند و به سرفه کردنتان کمک کند. قبل از خوابیدن حمام آب گرم بگیرید.
داروهای دم دستی بسیاری برای سرماخوردگی و آنفلوآنزا وجود دارد که می تواند در طول شب آثار بیماری را کاهش دهد و به شما کم کند که بخوابید. البته قبل از مصرف لیبل های آن ها را به دقت بخوانید. علائم خودتان را با داروهای درست تطبیق دهید. اگر شما مطمئین نیستید که این دارو برای شما مناسب است یا نه از یک داروساز یا پزشک کمک بگیرید.
مطمئنا نوشیدن مشروبات الکلی باعث خواب آلودگی شما خواهد شد. اما این ها باعث می شوند افراد در طول شب از خواب بیدار شوند. همچنین الکل باعث خشک شدن بدن می شود و سینوس ها را متورم می کند. همچنین با داروهای سرماخوردگی تداخل دارد.
زمانی که بیمار هستید، بهتر است جدا از همسرتان بخوابید. شما نباید او را در خطر سرایت بیماری قرار دهید. همچنین شما ممکن است سرفه کنید یا دماغتان را بکشید و از تخت خوابتان بلند شوید که این ها به اذیت شدن شریک خوابتان منجر خواهد شد.