داروهای خواب آور می توانند عوارض زیادی داشته باشند که برخی از این عارضه ها جدی و خطرناک هستند. آگاهی از مشکلات محتمل می تواند به شما کمک کند تا با مشاهده نشانه های خطر سریع تر اقدام نموده و با پزشک معالج خود تماس بگیرید. توصیه ما در مجله خواب داتیس این است که تا جای ممکن از درمان های جایگزین استفاده نمائید.
حدود یک سوم امریکایی ها با مشکل بی خوابی مواجه هستند و از خواب بی کیفیت شکایت دارند (بر اساس گزارش ایسنا 30 درصد از ایرانیان از اختلالات خواب رنج می برند). اگر شما نیز جزو این گروه هستید ممکن است به فکر استفاده از داروهای خواب آور افتاده باشید.
داروهای خواب آور می توانند مشکلات خواب شما را در کوتاه مدت حل کنند. اما باید قبل از مصرف این داروها اطلاعات کافی در مورد آن ها کسب کرده باشید. این اطلاعات شامل عوارض جانبی دارو و روش درست استفاده از آن است تا دچار مشکلات ناشی از مصرف نادرست دارو نشوید.
بیشتر داروهای خواب آور مسکن های خواب آور هستند. آن ها طبقه مشخصی از داروها هستند که برای ایجاد و یا حفظ خواب استفاده می شوند. مسکن های خواب آور شامل بنزودیاپین ها ، بابیتیورات ها و مسکن های مختلف دیگر می شوند.
بنزودیاپین ها شامل زاناکس ، والیوم ، اتیوان و لیبریوم داروهای ضد اضطراب هستند. این ها خواب آلودگی افراد را افزایش می دهند و به افراد کمک می کنند که بخوابند. هالسیون یک مسکن خواب آور قدیمی از نوع بنزودیاپین است که با داروهای جدیدتر جایگزین شده است. این داروها به طور بالقوه اعتیاد آور بوده و موجب از دست دادن حافظه و کاهش دقت می شوند.
باربیتورات ها مسکن های خواب آور دیگری هستند که سیستم عصبی مرکزی را از کار می اندازند و باعث آرامش فرد می شوند. این دارو ها با اثرات کوتاه یا بلند مدت برای آرام بخشی و ایجاد خواب آلودگی تجویز می شوند. اما بیشتر کاربرد این داروهای خواب آور در زمینه بیهوشی است. این قرص ها در دوز زیاد می توانند کشنده باشند.
داروهای جدیدتر زمان به خواب رفتن را کاهش می دهند. برخی از این داروها که به گیرنده های عصبی مشابه با بنزودیاپین ها متصل می شوند شامل لونستا ، سوناتا و آمبیان هستند. این داروهای خواب آور کمتر حالت اعتیاد آور دارند ، اما در طول زمان می توانند وابستگی فیزیکی ایجاد کنند. این داروها می توانند به سرعت حات خواب آلودگی ایجاد کنند.
خواب آور دیگری به نام روزرم ، به شکل متفاوتی عمل می کند و هورمونی مغزی به نام ملاتونین را تحت تاثیر قرار می دهد. این دارو اعتیاد آور نیست. بلسومنا نیز داروی دیگری است که هورمون اورکسین را تحت تاثیر قرار می دهد و اعتیاد آور نبوده و ایجاد عادت نمی کند. سیلنور نیز دوز پائین تری از داروی ضد افسردگی سه حلقه ای دوکسپین است.
داروهای خواب آور نیز مانند اغلب داروهای دیگر عوارض جانبی خاصی دارند که شما قبل از مصرف از آن ها مطلع نخواهید شد. پزشک معالج شما ممکن است بتواند نسبت به برخی از عوارض احتمالی به شما هشدار دهد. بخصوص اگر شما دچار آسم یا مشکل سلامتی دیگری باشید.
داروهای خواب آور می توانند بر سیستم تنفسی طبیعی شما اثر گذارند و در صورتی که شما به مشکلات ریه ای مزمنی از قبیل آسم ، آمفیزم و یا بیماری مزمن ریه انسدادی مبتلا باشید ، می توانند خطرناک باشند.
تغییراتی در اشتها ، یبوست ، اسهال ، دشواری در حفظ تعادل ، گیجی ، خواب آلودگی در طول روز ، خشکی دهان یا گلو ، گاز ، سردرد ، سوزش قلب ، اختلال در روز بعد ، کند ذهنی یا مشکلاتی در دقت و حافظه ، شکم درد ، لرزش غیرقابل کنترل بخشی از بدن ، رویا بینی های غیر معمول ، ضعف.
آگاهی از عوارض جانبی داروهای خواب آور از اهمیت زیادی برخوردار است و شما می توانید در صورت مشاهده هر کدام از این عوارض به سرعت با پزشک معالج خود تماس گرفته و از مشکلات جدی تر برای سلامتی خودتان جلوگیری کنید.
بعضی از داروهای خواب آور می توانند عوارض پیچیده تری مانند خواب پریشی یا کژخوابی ایجاد کنند. خواب پریشی به حرکات و رفتارهایی گفته می شود که در طول خواب اتفاق می افتند و شما هیچ گونه کنترلی بر روی آن ها ندارید مانند راه رفتن در خواب. در طول پاراسومنیا شما از اعمالی که انجام می دهید آگاه نیستید.
در ضمن مصرف همزمان داروهای خواب آور با برخی خوراکی های دیگر از جمله نوشیدنی های الکلی می تواند عواقب خطرناکی در پی داشته باشد. در ضمن از خوردن گریپ فروت نیز خودداری کنید چرا که باعث افزایش جذب دارو در سیستم خون می شود، که می تواند باعث آرام بخشی بیش از حد شود.
افراد ممکن است به هر دارویی آلرژی داشته باشند. این آلرژی ممکن است به مواد افزودنی اصلی دارو باشد و یا به مواد غیر فعالی مانند روکش یا رنگ های بکار رفته در دارو باشد. افرادی که به داروهای خواب آور خاصی آلرژی دارند باید از آن دوری کنند. در صورت مشاهده هر کدام از عوارض زیر با پزشکتان مشورت کنید.
به علاوه ممکن است عوارض آلرژیک مرگبار دیگری نیز در پی استفاده از داروهای خواب آور اتفاق بیافتد و به همین دلیل هرگز نسبت به مصرف خودسرانه و بدون تجویز پزشک اقدام نکنید.
در صورت حاد نبودن مشکل بی خوابی سعی کنید با اصلاح عادات خواب و ایجاد تغییراتی در محیط خواب از جمله انتخاب تشک مناسب ، مشکلات خواب خود را بدون استفاده از داروهای خواب آور رفع کنید.
منبع:
https://www.webmd.com/sleep-disorders/guide/understanding-the-side-effects-of-sleeping-pills#1