سلامتمجله

عواقب و عوارض یک سبک زندگی کم تحرک و اثرش بر خواب

سبک زندگی کم تحرک در حال تبدیل شدن به معضل قابل توجهی برای سلامتی عمومی است. این عدم تحرک در بین ملت های مختلفی گسترش فزاینده ای داشته است و منجر به افزایش بیماری های مزمن بسیاری شده است. در این یادداشت همچنین به رابطه بین مدت خواب و مدت نشستن مداوم در بزرگسالان پرداخته شده است.

عواقب و عوارض یک سبک زندگی کم تحرک و اثرش بر خواب

اغلب مردم سبک زندگی کم تحرکی دارند و کمتر از استانداردهای توصیه شده جهانی فعالیت فیزیکی دارند. براساس این استانداردها افراد بزرگسال باید حداقل 150 دقیقه در طول هفته فعالیت فیزیکی با فشار متوسط داشته باشند.

مقاله ای در سال 2017 در مجله تحقیقات رفتاری منتشر شد که رفتار کم تحرک را به عنوان فعالیت هایی تعریف کرده است که شامل نشستن، دراز کشیدن، یا لم دادن است که مصرف انرژی در این حالت ها خیلی کم است. تحقیقات نشان می دهند که تنها 21 درصد از بزرگسالان استانداردهای فعالیت را رعایت می کنند و کمتر از 5 درصد روزانه 30 دقیقه ورزش می کنند.

خطرات یک سبک زندگی کم تحرک

تحقیقات اخیر خطرات سلامتی مرتبط با عدم تحرک را تائید می کنند. مطالعات نشان می دهند که یک سبک زندگی کم تحرک می تواند بطور قطع منجر به عواقب زیر شود:

  • چاقی
  • نوع دوم دیابت
  • برخی از انواع سرطان
  • بیماری های قلبی عروقی
  • مرگ زودهنگام

دوره های عدم فعالیت طولانی می توانند متالبولیسم بدن را کاهش داده و توانایی بدن در کنترل قند خون، تنظیم فشار خون و سوزاندن چربی را مختل کنند. مطالعه ای داده های جمع آوری شده در طول 15 سال را تحلیل کرده و دریافت که سبک زندگی کم تحرک با افزایش خطر مرگ زودهنگام ارتباط دارد.

این موضوع نشان دهنده ضرورت کاهش مدت زمانی است که بدون تحرک سپری می کنیم و اهمیت افزایش مقدار ورزش در برنامه روزانه ما را گوشزد می کند.

سلامت ذهنی

یک زندگی بدون تحرک بر سلامت ذهنی افراد نیز اثری منفی دارد. ترکیبی از اثرات جسمی و ذهنی بر سلامتی باعث مشکل ساز شدن سبک زندگی کم تحرک می شود. پژوهشی با 10381 شرکت کننده رابطه بین این سبک از زندگی و کمبود فعالیت فیزیکی را با افزایش خطر ابتلا به اختلالات ذهنی نشان داده است.

بررسی دیگری نیز با گرفتن اطلاعات از 110152 شرکت کننده دریافته است که بین رفتار کم تحرک و افزایش ابتلا به افسردگی ارتباطی وجود دارد.

به سبک زندگی کم تحرک عادت کرده ایم و متوجه خطرات آن نیستیم

به سبک زندگی کم تحرک عادت کرده ایم و متوجه خطرات آن نیستیم

آیا بین نشستن برای ساعات طولانی و خواب رابطه ای وجود دارد؟

اکنون شواهد روشنی وجود دارند که هرچه شما بیشتر بنشینید، بیشتر در خطر بیماری های مزمنی از قبیل بیماری های قلبی، انواع دیابت، و برخی سرطان ها قرار خواهید داشت. همچنین این موضوع خیلی به مقدار ورزش شما ارتباطی ندارد. محققان نام این اثر را سندرم “سیب زمینی کاناپه فعال” گذاشته اند. زمانی که افراد بطور مرتب ورزش می کنند اما در عین حال کار و سبک زندگی خاصی دارند که آن ها را برای ساعات طولانی روی صندلی نگه می دارد.

اما خواب چطور؟ ما می دانیم که ورزش منظم می تواند کیفیت خواب را ارتقا دهد، اما آیا تنها با کمتر نشستن می توانیم کیفیت خوابمان را بهبود بدهیم؟ ما می دانیم که روزمان محدود به 24 ساعت است و زمانی که صرف رفتارهای کم تحرکی از قبیل تماشای تلویزیون یا کار با کامپیوتر می کنیم، وقت کمی برای فعالیت های سلامتی بخش از قبیل خواب یا ورزش باقی می گذارد.

همچنین می دانیم که افرادی که بیشتر می خوابند و کیفیت خواب بهتری را گزارش می دهند در عین حال سلامت عمومی و کیفیت زندگی بهتری نیز دارند. برعکس افرادی که بیشتر می نشینند و تحرک کمتری دارند کیفیت خواب و زندگی پایین تری را گزارش می دهند. پس احتمالا رابطه ای بین این ها باید باشد.

علاوه بر تحلیلی که گفته شد، تحقیق جدیدی نشان داده است که از بین مشارکت کنندگان در پژوهش، افرادی که خواب کوتاهی داشتند در طول روز وقت بیشتری را صرف تماشای تلویزیون می کردند.

اما چه مقدار نشستن زیاد است؟

اگرچه که راهنمای شفافی برای این موضوع وجود ندارد، مطالعه جدیدی دریافته است که افرادی که کمتر از چهار ساعت در روز بطور مداوم می نشینند، کمتر در معرض سرطان، دیابت، بیماری قلبی و فشار خون بالا قرار دارند. به هر حال فارغ از این که چه مدت از زمان خود را بطور نشسته سپری می کنید بدانید که هرچه کمتر بنشینید بهتر است.

برای کاهش مدت نشستن خود موارد زیر را مد نظر قرار دهید:

  • تماشای کمتر تلویزیون یا انجام کارهای همزمان در حین تماشای برنامه محبوبتان
  • بیشتر بلند شدن از پشت میز برای صحبت کردن با همکاران بجای ارسال ایمیل
  • بطور مرتب دادن زمان استراحت بین کار برای انجام حرکات کششی، کشیدن پاها و دیگر عضلات بدن

در نهایت کارشناسان داتیس به شما توصیه می کنند با تغییر سبک زندگی کم تحرک و رعایت توصیه های مربوط به زندگی سالم، با ایجاد عادت به فعالیت بدنی بیشتر از سلامتی خودتان محافظت نمائید. همچنین هرگز برای تماشای سریال یا فیلم یا دیگر برنامه های تلویزیونی از خواب خودتان نزنید. شاید اگر تماشای این برنامه ها برایتان خیلی مهم است آن ها را ضبط کرده و در زمانی مناسب به تماشای آن ها بنشینید.

برای خرید و مشاهده انواع تشک های داتیس کافی است کلیک کنید:

منبع

نظرات (14)