خواب دوران بارداری می تواند با افزایش اختلالات خواب همراه باشد چرا که بارداری می تواند الگوهای خواب شما را تغییر دهد. در مجله خواب داتیس با انواع مشکلاتی که در این دوران حساس ممکن است با آن ها مواجه گردید، آشنا شوید و برای مقابله با آن ها خود را آماده کنید.
برای بیشتر زنان، دوران بارداری زمانی برای لذتی بزرگ ، هیجان و انتظار است. متاسفانه برای برخی دیگر می تواند دوران محرومیت از خواب باشد، حتی برای زنانی که در گذشته هرگز مشکلی با خواب خود نداشته اند. در واقع حدود 78% از زنان اختلالات خواب بیشتری را در خواب دوران بارداری نسبت به قبل از آن گزارش می دهند.
به علاوه بیشتر زنان از احساس خستگی شدید در دوران بارداری شکایت می کنند، بخصوص در سه ماهه دوم و سوم این مشکل تشدید می شود. با توجه به نیازهای جسمی و احساسی دوران بارداری و شیوع اختلالات خواب در زنان باردار، تعجبی ندارد که مادران منتظر فرزند تا این اندازه خسته می شوند.
یکی از دلایل خستگی و اختلالات خواب دوران بارداری تغییراتی است که در سطح هورمون ها ایجاد می شود. به عنوان مثال، افزایش سطح پروژسترون ، می تواند خواب آلودگی شدید در طول روز بخصوص در سه ماهه اول را توضیح دهد. تغییرات هورمونی معمولا تاثیری بازدارنده بر روی عملکرد عضلات می گذارند که می تواند موجب خروپف ، و در زنان چاق موجب آپنه خواب شود و یا تا حدودی مسئول افزایش دفعات توالت رفتن در طول شب باشد.
در یک مطالعه بر روی 600 زن باردار 26 درصد آن ها مبتلا به سندرم پای بی قرار بوده اند، اختلالی که با احساس ناراحتی در پاها همراه است و در طول شب تشدید می شود و با حرکت کردن از بین می رود.
یکی دیگر از اختلالات خواب دوران بارداری سوزش قلب است که به عنوان بازگشت اسید معده به مری نیز شناخته می شود. یک پژوهش جدید نشان می دهد که 30 الی 50 درصد از زنان باردار درست در دوران بارداری مشکل بازگشت اسید به مری را تجربه می کنند.
همچنین زنان باردار در معرض ریسک آپنه خواب هستند، وضعیتی که در آن تنفس فرد در طول خواب مکررا مسدود می شود. آپنه خواب می تواند با بروز عوارضی از قبیل پرفشاری خون حاملگی، پره اکلامپسی یا وزن کم هنگام تولد ارتباط داشته باشد. آپنه خواب همچنین با خواب آلودگی روزانه بیشتر نسبت به زنانی که به آپنه خواب مبتلا نیستند نیز ارتباط داشته باشد.
این اختلالات در کنار تهوع ناشی از حاملگی و ناراحتی های دیگر مربوط به آن می تواند خواب دوران بارداری را مختل کرده و موجب محرومیت مادر از خواب کافی شوند.
بسیاری از زنان بی خوابی را به دلیل احساسات و اضطراب مربوط به حاملگی و فراغت، برقراری تعادل بین کار و حاملگی و تغییرات روابط زناشویی تجربه می کنند. این موضوع بخصوص در مورد زنانی که برای اولین بار مادر شدن را تجربه می کنند بیشتر دیده می شود. اما خواب دوران بارداری از اهمیت بسیاری برخوردار است.
در یک در دانشگاه کالیفرنیا انجام شده است مشاهده شد که زنانی که کمتر از 6 ساعت خواب دارند دوران حاملگی طولانی تری داشته و 4.5 برابر بیشتر از دیگر زنان زایمان خود را بصورت سزارین انجام می دهند. بر اساس یافته های این تحقیق، محققان به پزشکان توصیه کرده اند که نسبت به اهمیت کیفیت و کمیت خواب دوران بارداری برای مادر و فرزند، بطور جدی به مادران آگاهی دهند.
بسیاری از زنان بی خوابی را به دلیل احساسات و اضطراب مربوط به تغییرات روابط زناشویی تجربه می کنند
درمان مشکلات خواب دوران بارداری با این واقعیت که درمان داوریی ممکن است به جنین در حال رشد آسیب برساند ، پیچیده می شود. بطور مثال اغلب داروهایی که برای بی خوابی تجویز می شوند برای دوران بارداری و دوران مراقبت از نوزاد خطرناک بوده و توصیه نمی شوند. با این حال با رعایت بهداشت خواب بسیاری از زنان می توانند با بی خوابی مقابله کنند.
بیشتر داروهای درمان سندرم پای بی قرار نیز برای جنین در حال رشد خطرناک هستند. بیشتر زنانی که در معرض خطر ابتلا به سندرم پای بی قرار هستند دچار کمبود فولیک اسید یا آهن هستند. این مشکل ممکن است حتی قبل از دوران بارداری نیز وجود داشته باشد. ویتامین های پیش از زایمان که حاوی مکمل های اسید فولیک و آهن هستند می تواند به کاهش سندرم پای بی قرار کمک کند.
زنان چاق و زنانی که در دوران بارداری اضافه وزن پیدا کرده اند ممکن است دچار خروپف و آپنه خواب شوند که برای آن ها استفاده از دستگاه فشار جریان هوای مثبت (CPAP) می تواند مشکل را بدون ایجاد آسیبی حل کند.
رفلاکس اسید معده نیز می تواند با آنتی اسیدهای معمولی حل شود. برای تکرر ادرار در زنان باردار داروی دم دستی وجود ندارد اما برای این که این مشکل خواب دوران بارداری را مختل نکند توصیه هایی برای تعدیل وضعیت وجود دارند.
برای داشتن خواب کافی و مناسب باید از تشک خوب و استاندار به ویژه برای خانم های باردار استفاده شود که تشک های داتیس بهترین گزینه می باشد.
منبع:
https://www.sleepfoundation.org/articles/pregnancy-and-sleep