سلامتمجله

عوارض جانبی زیاد خوابیدن چیست و چرا بعضی ها زیاد می خوابند؟

عوارض جانبی زیاد خوابیدن بیش از آن چیزی است که تصور می کنید. این درست است که داشتن خوابی خوب برای سلامتی ضروری است اما خواب زیاد با زمینه بیماری های زیادی از قبیل دیابت ، بیماری های قلبی و افزایش خطر مرگ ، ارتباط دارد. همچنین تحقیقات نشان می دهد که بین خواب زیاد با افسردگی و وضعیت بد اجتماعی و اقتصادی رابطه وجود دارد.

عوارض جانبی زیاد خوابیدن چیست و چرا بعضی ها زیاد می خوابند؟

مقدار خواب مورد نیاز شما بسته به دوره زندگیتان تغییر می کند. این موضوع به سن و مقدار فعالیت شما و همچنین سلامت عمومی و عادت های مربوط به سبک زندگی شما بستگی دارد. برای نمونه ، شما در دوره های استرس یا بیماری ممکن است به خواب بیشتری نیاز داشته باشید. اما متخصصان توصیه می کنند افراد بالغ بین 7 الی 9 ساعت در هر شبانه روز بخوابند.

اما چرا افراد زیاد می خوابند؟

برای افرادی که دچار هایپرسومنیا (hypersomnia) یا عارضه پرخوابی هستند این مشکل یک بیماری محسوب می شود و شرایطی است که باعث می شود افراد در طول روز دچار خواب آلودگی شدیدی شوند که با یک چرت نیمروزی نیز رفع نمی شود. همچنین باعث می شود در طول شب نیز مدت زمانی غیر معمول را بخوابند.

اغلب افرادی که دچار هایپرسومنیا هستند در حال تجربه علائم اضطراب می باشند و بخشی از عوارض جانبی زیاد خوابیدن در این افراد مربوط به نیاز شدید به خوابیدن می شود. کاهش انرژی و مشکلات حافظه در نتیجه نیاز همیشگی آن ها به خواب است. آپنه انسدادی خواب نیز که باعث توقف تنفس بطور لحظه ای می شود منجر به افزایش نیاز به خواب می شود.

اما همه کسانی که زیاد می خوابند دچار اختلال خواب نیستند بلکه ممکن است به دلیل موادی از قبیل الکل یا برخی داروهای خواب آور یا داشتن مشکلاتی از قبیل افسردگی احساس نیاز بیشتری به خواب پیدا می کنند. به علاوه افرادی وجود دارند که بدون هیچ مشکل خاصی تنها دوست دارند که زیاد بخوابند. البته همه این گروه ها دچار عوارض جانبی زیاد خوابیدن خواهند شد.

همه عوارض جانبی زیاد خوابیدن

عوارض جانبی زیاد خوابیدن

دیابت:

مطالعات نشان می دهد که هم خوابیدن زیاد و هم کم خوابی می تواند خطر ابتلا به دیابت را افزایش دهد. علت اصلی این موضوع به ایجاد اختلال در متابولیسم بدن بر می گردد که یکی از عوارض جانبی زیاد خوابیدن است.

چاقی:

یکی دیگر از عوارض جانبی زیاد خوابیدن اضافه وزن است. البته کم خوابی نیز می تواند موجب افزایش وزن افراد شود. نتایج یک مطالعه نشان می دهد که در یک دوره 6 ساله افرادی که بین نه تا ده ساعت در روز می خوابند 21 درصد بیشتر از افرادی که بین 6 تا هشت ساعت در روز می خوابند چاق می شوند.

نتایج این تحقیقات حتی با وارد کردن متغییرهای دیگری نظیر مقدار غذای دریافتی و ورزش نیز به همین شکل باقی می ماند، که نشان دهنده رابطه بین خواب و چاقی است.

سردرد:

در افرادی که مستعد سردرد هستند ، خوابیدن بیش از حد معمول در تعطیلات یا آخر هفته ها باعث سردرد می شود. دانشمندان علت این دست از عوارض جانبی زیاد خوابیدن را تاثیر آن بر انتقال دهنده های عصبی در مغز از قبیل سراتونین می دانند. همچنین افرادی که در طول روز زیاد می خوابند و شب نمی توانند خوب بخوابند روز بعد دچار سردرد می شوند.

کمردرد:

زمانی پزشکان به افرادی که دچار کمردرد می شدند توصیه می کردند بخوابند. اما آن روزها گذشته اند و امروزه حتی محدود کردن تمرینات ورزشی معمول افراد نیز توصیه نمی شود. امروزه پزشکان بجای خواب بیشتر توصیه می کنند از تشک و بالش مناسب برای کمردرد استفاده کنید چرا که عوارض جانبی زیاد خوابیدن و فواید سطح مشخصی از فعالیت روشن شده است.

افسردگی:

بی خوابی در بین افرادی که دچار افسردگی می شوند رایج  تر از خواب زیاد است و در واقع حدود 15 درصد از افرادی که دچار افسردگی هستند زیاد می خوابند. اما زیاد خوابیدن باعث تشدید مشکل افسردگی می شود ، چرا که عادات خواب منظم برای دوره بهبود افسردگی ضروری هستند.

بیماری های قلبی:

نتایج یک تحقیق در بین حدود 72000 زن و تجزیه و تحلیل دقیق داده های بدست آمده از آن تحقیق نشان داد که زنانی که بین 9 تا 11 ساعت در روز می خوابند حدود 38 درصد بیشتر از زنانی که حدود 8 ساعت در روز می خوابند دچار بیماری های قلبی و عروقی می شوند.

البته هنوز محققان نتوانسته اند علت مشخصی برای رابطه بین افزایش بیماری های قلبی و زیاد خوابیدن پیدا کنند اما مشخص است که یکی از عوارض جانبی زیاد خوابیدن مشکلات قلبی و عروقی است.

مرگ:

مطالعات چند گانه نشان داده اند که افرادی که بیش از 9 تا 11 ساعت در روز می خوابند کمتر از افرادی که بین 7 تا 8 ساعت در روز می خوابند عمر می کنند. البته هنوز علت مشخص این موضوع کشف نشده است. اما دانشمندان کشف کرده اند که چگونه ، وضعیت بد اقتصادی و اجتماعی و افسردگی با خواب زیاد ارتباط دارند و می توانند از عوارض جانبی زیاد خوابیدن باشند.

چگونه از مزایای خواب بهره مند شویم بدون این که زیاد بخوابیم؟

اگر شما بیش از 8 ساعت در روز می خوابید به یک پزشک مراجعه نمائید. پزشک می تواند به شما کمک کند که تشخیص دهید که علت این نیاز به خواب زیاد چیست.

اما درصورتی که علت احساس خستگی شدید در شما یک بیماری یا شرایط پزشکی مربوط به سلامتی شما نباشد می توانید با رعایت عادت های خواب صحیح و استفاده از کالای خواب مناسب مشکل پرخوابی را در خود حل کنید. عوارض جانبی زیاد خوابیدن بعضی وقت ها می تواند بیشتر از کم خوابی باشد اما درمان هر دو عارضه تقریبا شبیه به یکدیگر است.

انواع تشک های استاندارد داتیس:

منبع:

https://www.webmd.com/sleep-disorders/guide/physical-side-effects-oversleeping#1

نظرات (14)