سلامتمجله

آیا شما به ارتوزومنیا مبتلا هستید؟ با این بیماری جدید و روش بهبود آن آشنا شوید

ارتوزومنیا (orthosomnia) چیست؟ نشانه های آن کدام است و چه درمان هایی برای بهبود آن وجود دارد؟ در این یادداشت از مجموعه مجله خواب داتیس با این پدیده بیشتر آشنا شوید و در صورت ابتلا به این بیماری جدید برای مقابله با آن اقدام نمائید.

آیا شما به ارتوزومنیا مبتلا هستید؟ با این بیماری جدید و روش بهبود آن آشنا شوید

با گسترش انفجاری تکنولوژی های پوشیدنی که قادر به گردآوری داده های بایومتریک مرتبط با سلامتی از جمله اطلاعاتی در مورد فعالیت های جسمانی روزانه، شمارش گام ها، ضربان قلب، و خواب، هستند، تمرکز شدت یافته بر بهینه سازی این سنجه ها ممکن است منجر به مشکلی غیر منتظره شده باشد.

ممکن است با تغییرات غیر مفیدی که منجر به وضعیتی به نام ارتوزومنیا می شود، کیفیت خواب، بدتر شده باشد. اما چگونه سنجش خود با ابزارهای پوشیدنی می تواند منجر به افزایش اضطراب و بی خوابی شود و برای رفع این مشکل چه باید کرد؟

مقدمات

تحقیقات بازاریابی نشان می دهد که حدود 60 میلیون آمریکایی در سال 2019 یک ابزار پوشیدنی استفاده می کند و اگرچه مصرف کنندگان اغلب جوانتر از 35 سال هستند، استفاده از این ابزارها در میان بزرگسالان نیز رو به رشد است.

این ابزارها شامل ردیاب های تناسب اندام همچون فیت بیت هایی مانند ساعت های هوشمند مثل اپل واچ می شوند. اندازه گیری ها ممکن است شامل مقدار حرکت، ضربان قلب، سطوح اکسیژن، خواب، و دیگر نشانه های جسمی باشند.

هرچه این تکنولوژی بیشتر پیشرفت می کند، و قابلیت سنجش دقیق تر اطلاعات سلامتی ارتقا پیدا می کند، این ابزارها در هدایت درمان های شخصی نقش اصلی بیشتری ایفا می کنند. داده های جمع آوری شده امکان توصیه های فردی برای ارتقاء ورزش تناسب اندام، خواب، تغذیه و بیماری هایی از قبیل فشارخون بالا، دیابت، و دیگر بیماری ها را ایجاد می کند.

این داده های دیجیتالی سلامت ممکن است در آینده ابزار مهمی برای درمان باشند اما این موضوع بدون خطرات بالقوه و عوارض جانبی نخواهد بود. شاید خواب، بطور ویژه از این مقدار تمرکز بر رویش آسیب ببیند.

تلاش هایی برای ارتقاء خواب مرتبط با سنجه هایی از قبیل مقدار کل خواب در یک شبانه روز، مقدار خواب عمیق، مقدار خواب REM و چیزی که به عنوان نمرات خواب شناخته می شود، ممکن است درواقع خواب را بدتر کرده و منجر به بی خوابی شود. محرومیت از خواب ناشی از تلاشی که برای حداکثر کردن کارایی خواب انجام می شود، ممکن است خواب آلودگی روزانه را افزایش دهد و یا عوارض دیگری داشته باشد.

محققان اصطلاح ارتوزومنیا را برای توصیف خطرات بالقوه ای به کار می برند که به افرادی مربوط است که گرفتار و شیفته ارتقاء داده های خواب ابزار پوشیدنی خود شده اند. این واژه از ریشه های لاتین می آید به معنی «راست یا صحیح» و «خواب»، که نشان می دهد که فرد مبتلا تلاش هایی برای رسیدن به خوابی عالی و ایده آل می کند. این شاید یک پیگیری بی ثمر باشد.

ارتوزومنیا نوعی اختلال خواب ناشی از ابزارهای الکترونیکی پوشیدنی برای ردیابی کیفیت خواب است

ارتوزومنیا نوعی اختلال خواب ناشی از ابزارهای الکترونیکی پوشیدنی برای ردیابی کیفیت خواب است

نشانه های اختلال ارتوزومنیا

وقتی تمرکز شدیدی بر ارتقاء کیفیت خواب گذاشته شود خود خواب آسیب می بیند. برخی از عوارض جانبی همراه با این اختلال به شرح زیر است:

  • دشواری به خواب رفتن
  • دشواری استمرار خوابیدن
  • دشواری برگشتن به خواب پس از بیدار شدن
  • سحرخیزی
  • خوابی که خستگی را از بین نمی برد
  • اضطراب
  • افسردگی
  • تحریک پذیری یا زود رنجی
  • خستگی
  • خواب آلودگی شدید در طول روز
  • کاهش تمرکز یا توجه
  • مشکلات حافظه کوتاه مدت
  • افزایش احتمال اشتباه و تصادف
  • احساس ناخوشی
  • درد شدت یافته

بیشتر این علائم به این علت روی خواهند داد که  وسواس شدیدی برای بدست آوردن مقدار درست خواب و نوع خواب اعمال شود. این کمال گرایی شاید به علت های بالقوه متعدد و تغییرات غیر مفید در عادات خواب اولیه بوجود آمده باشد.

علت های اختلال ارتوزومنیا

برای این که بدانیم این داده های بیومتریک بدست آمده از ابزارهای پوشیدنی چگونه خواب را بدتر می کنند، باید به چیزی که این تکنولوژی دقیقا می سنجد توجه کنیم.

ردیاب های تناسب اندام و ساعت های هوشمند، اپلیکیشن هایی که از تکنولوژی های گوشی های هوشمند مانند میکروفون ها و شتاب سنج ها استفاده می کنند و حتی محصولاتی که وابسته به اینترنت اشیا هستند (محصولات هوشمند مانند تخت خواب ها، اسپیکرها، ساعت های زنگ دار و …) ممکن است ادعا کنند که داده های خواب را جمع آوری و تحلیل می کنند.

در مورد تفسیر این داده ها نگرانی های مهمی وجود دارد:

  • اطلاعات چگونه گردآوری شده اند؟
  • محدودیت های اندازه گیری چه بوده است؟
  • آیا سنجه های خواب دقیق بوده اند؟
  • چه متغیرهایی برای مشخص کردن خواب در مقابل هوشیاری و مشخصه های ویژه ای از قبیل مرحله خواب به کار رفته است؟
  • آیا ابزار مورد استفاده استانداردهای لازم را جهت اطمینان از دقت عملکرد دارد؟

متاسفانه این اطلاعات به سختی می توانند دقت لازم را داشته باشند. اغلب این محصولات از ارزیابی های جدی علمی و اعتبارسنجی های خارجی نگذشته اند. بطور عمومی این تجهیزات نمی توانند عبور از مراحل خواب را به درستی تشخیص دهند. همچنین این دستگاه ها قادر نیستند عوامل مهمی از قبیل مشکلات تنفسی یا حرکات یا رفتارهای نامتعارف در طول خواب را تشخیص دهند.

ایجاد تغییرات غیر مفید در الگوی خواب شما

گذشته از این که یک ابزار پوشیدنی دقیق باشد یا نه، یا دارای استانداردهای پزشکی هست یا خیر، اطلاعاتی که بدست می آورد ممکن است منجر به تغییراتی شود که کمکی به شما نمی کنند. به مثالهای زیر توجه کنید:

کسی که سعی دارد مقدار کلی خواب خود را افزایش دهد ممکن است شروع به گذراندن وقت بیشتری در تخت خواب خود کند و مقدار کمی خواب بیشتر را به بهای افزایش هوشیاری در طول خواب بدست آورد. خواب او ممکن است سبک تر و تکه تکه شده تر باشد و باعث شود که مقدار زمان صرف شده در تخت خواب برای رفع نیازهای خواب فرد بیشتر شود.

زودتر رفتن به تخت خواب و ماندن در بستر تا دیروقت صبح، خواب را بدتر می کند. این عوامل ماندگار می توانند منجر به بی خوابی مزمن شوند.

روش های تشخیص

ارتوزومنیا می تواند توسط کسی که از ابزارهای پوشیدنی یا تکنولوژی های مشابه دیگر استفاده می کند شناسایی شود و او متوجه شود که هر چه تلاش می کند کیفیت خوابش را بهتر کند اوضاع بدتر می شود.

ارزیابی توسط یک متخصص خواب یا یک روانشناسی که در زمینه خواب آموزش دیده باشد می تواند به فرد کمک کند که تشخیص دهد کدام یک از کارهایی که برای بهینه کردن خواب خود انجام می دهد موجب بدتر شدن آن شده است. در برخی موارد نیز لازم است تست های دیگری برای تشخیص اختلالات خواب مرتبط انجام پذیرد.

روش های بهبود ارتوزومنیا

قبل از این که ابزارهای پوشیدنی خود را دور بیاندازید، یا کنار بگذارید بدانید که ممکن است بتوانید استفاده مفید تری از داده های بیومتریک شخصی انجام دهید. این راهنمای عمومی را دنبال کنید:

  • برنامه زمانبندی ثابتی برای خواب خود داشته باشید حتی در تعطیلات آخر هفته
  • به میزان کافی برای رفع نیاز خوابتان بخوابید اما زمان بیشتری در تخت خواب نگذرانید
  • همیشه زمانی به تخت خوابتان بروید که احساس خواب آلودگی دارید و ساعتی را قبل از آن که به تخت خواب بروید صرف فعالیت های آرامش بخش نمائید.
  • با شارژ کردن گوشی بیرون از اتاق خواب، ساکت، تاریک، خنک و آسوده نگهداشتن محیط و استفاده از تشکی مناسب خودتان، محیط خوابتان را بهینه نمائید.
  • روزها پس از بیداری حداقل 15 دقیقه خود را در معرض نور خورشید قرار دهید تا چرخه خوابتان ارتقا پیدا کند.
  • از چرت زدن های طولانی اجتناب کنید

اجتناب از ارتوزومنیا امکان پذیر است. بطور مشخص برخی افراد ممکن است بخواهند از ابزارهای ردیابی پوشیدنی برای رسد کردن داده های سلامتی خود استفاده کنند. اگر شما شخصیتی وسواسی با تمایلات عصبی و اضطرابی دارید، این ممکن است کمک کند. زمانی که متوجه می شوید خوبتان از روال خود خارج شده است به نقش این ابزارها دقت کنید.

در بعضی مواقع ممکن است ارتوزومنیای غیر ارادی نقشی در مختل شدن خواب داشته باشد . در برخی موارد نیز لازم است به یک متخصص خواب مراجعه نمائید تا بتوانید به روال عادی برگردید.

در صورتی که دچار مشکلاتی در خواب شدید به سراغ رفتار درمانی شناختی برای بیخوابی بروید. در برخی موارد مشاوره با یک متخصص خواب می تواند به شناسایی بیماری هایی از قبیل آپنه انسدادی خواب منجر شود.

یکی دیگر از عوامل مشکل در خواب جای بد و نامناسب هم می تواند باشد که داتیس با محصولات استاندارد و مناسبی که تولید کرده است کمک بزرگی برای رفع این مشکل کرده است.

تشک های استاندارد و طبی و طبی-فنری داتیس:

انواع بالش های داتیس:

داتیس بیش از ۲۳۰ نوع تخت خواب دارد(کلاسیک- آپشنال- مدرن- ضدزلزله): مشاهده انواع مدل تخت خواب ها:

منبع

نظرات (14)