شب زنده داری رفتاری است که هر از گاهی از هر کسی به دلایل مختلف از جمله شرایط کاری یا میهمانی و تفریح سر می زند، اما برخی عادت به بیدار ماندن تا دیروقت و دیر بیدار شدن در هنگام صبح دارند. این تحقیق به این گروه از افراد می پردازد و یافته های آن نشان می دهد که این افراد بیشتر در معرض خطر مرگ قرار دارند.
چه شما آدم شب زنده داری باشید یا یک شخص سحرخیز، از آنجایی که این ویژگی شما می تواند صفات و مشخصات شخصیتی مهمی را درمورد شما نشان دهد، موضوع گفتگوهای یین دوستان، خانواده یا همکاران خواهد بود. اما تعلق داشتن به هر کدام از این دو گروه حالا دیگر به مسئله مرگ و زندگی تبدیل شده است، چیزی که خیلی وقت است مورد ظن متخصصین بود اما بطور رسمی ثابت نشده بود.
براساس تحقیقی جدیدی در دانشگاه علوم پزشکی نورث وسترن و دانشگاه سوری انگلستان، شب زنده دارها نسبت به افرادی که زود به خواب می روند و هنگام طلوع خورشید بیدار می شوند، بیشتر در معرض خطر مرگ قرار دارند. این تحقیق در ژورنال بین المللی کرونوبیولوژی منتشر شده است.
این مطالعه، که 500،000 نفر را مورد مشاهده قرار داده است، کشف کرد که شب زنده دارها 10 درصد بیشتر از افراد سحرخیز شانس مرگ دارند. در این مطالعه، این یعنی 50،000 نفر که در مدت 6 سال مطالعه در بیشتر در معرض خطر مرگ قرار داشتند.
کریستین نوتسون، پژوهشگر ارشد در این تحقیق می گوید: « شب زنده دارها تلاش می کنند تا در دنیای سحرخیزها زندگی کنند و این ممکن است مشکلاتی برای سلامتی بدنشان همراه داشته باشد».
برای این مطالعه، پژوهشگرانی از دانشگاه سوری و نورث وسترن رابطه بین عملکرد افراد در صبح ها و شب ها و خطر مرگ ناشی از آن را ارزیابی کرده اند. آن ها ازبیش از 433،000 شرکت کننده که بین 38 تا 73 سال سن داشتند، پرسیدند که آیا از نوع کاملا صبحگاهی، نیمه صبحگاهی، نیمه شامگاهی، کاملا شامگاهی، هستند. سوژه ها در طول مطالعه تحت نظر قرار گرفتند و تعداد مرگ و میر آن ها در طول بیش از شش و نیم سال ردیابی شد.
درحالی که مطالعات پیشینی که این پدیده را مورد بررسی قرار داده بودند، بر روی ناهنجاری های متابولیک و بیماری های قلبی عروقی تمرکز کرده بودند، این اولین تحقیقی بود که خطر مرگ را مورد بررسی قرار داده بود. و یافته های محققان مبنی بر 10 درصد خطر مرگ بیشتر در افرادی که عادت به شب زنده داری دارند، حتی زمانی که محققان انتظار خطرات سلامتی مانند مشکلات متابولیک و مشکلات قلبی داشتند نیز صدق می کرد.
این معضلی برای سلامتی عمومی است که بیش از این نمی تواند نادیده گرفته شود. یک استاد کرونوبیولوژی می گوید: ما باید در مورد اجازه دادن به افرادی که عادت به شب زنده داری دارند یعنی از نوع شامگاهی هستند برای دیر شروع کردن و دیر به پایان رساندن کارشان به شکل عملگرایانه ای بحث کنیم. و ما نیاز به تحقیقات بیشتری داریم تا بدانیم چگونه می توانیم به افراد نوع شامگاهی کمک کنیم تا برای هماهنگ نگه داشتن ساعت زیستی بدنشان با ساعت خورشید تلاش کنند.
نوتسون می گوید: این ممکن است که افرادی که تا دیروقت بیدار می مانند ساعت زیستی داشته باشند که با محیط بیرونی ایشان منطبق نیست. این می تواند به دلیل استرس روانی، خوردن در زمان اشتباه، عدم تحرک کافی، بیدار ماندن عمدی در طول شب، یا شاید استفاده از دارو یا الکل باشد. رفتارهای ناسالم مختلفی وجود دارند که با شب زنده داری و بیدار ماندن در تاریکی ارتباط دارند.
این پژوهش نشان داد که افراد شب زنده دار بیشتر دچار دیابت و همچنین بیماری های روانی و عصبی می شوند. این بیماری ها شامل افسردگی، اضطراب، تغییرات شخصیتی، همینطور نوروپاتی، سردرد و مشکلات شناختی می شوند.
این که شما فرد شب زنده داری باشید یا شخصی سحرخیز هم بستگی به عوامل ژنتیکی دارد و هم بستگی به عوامل محیطی دارد. هردوی این عوامل تقریبا نقش برابری ایفا می کنند یا بسته به این که ما چه کسی هستیم و چه ویژگی هایی داریم، کمی کمتر یا بیشتر تاثیر دارند.
نوتسون می گوید: «شما به چیزی محکوم نیستید. شما بر بخشی از این موضوع کنترلی ندارید و بر بخشی دیگر دارید». شما می توانید در رویه های روزانه تان تغییراتی ایجاد کنید تا خطر مرگتان را کاهش دهید. یک روش ساده این است که صبح ها در معرض نور خورشید قرار بگیرید و هنگام شب از قرار گرفتن در معرض نور مونیتورها و صفحه های نمایش گوشی های موبایل و تبلیت ها اجتناب کنید.
همچنین رعایت زمان معینی برای خوابیدن و اجتناب از دیر بیدار شدن خیلی مهم است. درکل، انجام دادن کارهای بیشتر در طول روز و کارهای کمتر در هنگام عصر یا شب می تواند کمک کند که بدن شما احساس آمادگی برای خوابیدن در زمان صحیح را داشته باشد.
دکتر نوتسون می گوید: اگر ما بتوانیم تشخیص دهیم که این تیپ های زمانی از طریق ژنتیکی معین می شوند و تنها نقص شخصیتی نیستند، مشاغل و ساعات کاری می توانند برای افرادی که عادت به شب زنده داری دارند انعطاف بیشتری نشان دهند. این افراد نباید مجبور شوند که ساعت 8 صبح سرکار حاضر شوند. بهتر است شیفت کاری مناسب برای این گروه ایجاد شود چراکه برخی افراد در شیفت شب بهتر کار می کنند.
محققانی که این پژوهش را انجام داده اند قصد دارند تا تحقیقات بیشتری برای پی بردن به تاثیر تغییر برنامه خواب افراد از شب زنده داری به سحرخیزی در ارتقاء سلامتی، فشار خون و خطرات سندرم متابولیک انجام دهند. درواقع تغییر زمانبندی خواب برای استفاده بیشتر از روشنایی روز برای افراد شب زنده دار بیشتر مشکل ساز است تا برای افراد سحرگاهی. خطر حمله قلبی و سکته ها در تغییر زمان مشاهده شده است.
البته عوامل متعددی در مرگ افراد دخیل هستند و افرادی که عادت به شب زنده داری دارند نباید وحشت زده شوند. کارشناسان خواب داتیس توصیه می کنند با رعایت و کنترل عوامل دیگر از جمله روش تغذیه، تنظیم نور محل خواب، استفاده از کالای خواب مناسب، ورزش منظم و کاهش مصرف الکل و دخانیات تهدیدات سلامتی خود را کاهش دهید و برای پی بردن به اثرات شب بیداری منتظر تحقیقات بعدی باشید.