خطر ابتلا به آلزایمر نیز یکی دیگر از عوارض کم خوابی است که همچون دیگر عارضه های آن از قبیل افزایش فشار خون، افزایش خطر ابتلا به دیابت و مشکلات دیگری از این دست می تواند زندگی ما را تهدید کند.
محققان می گویند کمبود خواب موجب تجمع پروتئین های مشخص در مغز می شود و البته این موضوع می تواند خطر ابتلا به آلزایمر را در افراد بزرگسالی که دچار اختلالات خواب هستند افزایش دهد. اما زمانی که شما دوران سختی را پشت سر می گذارید، چگونه می توانید خواب خوبی داشته باشید؟ زمانی که سن شما بالاتر می رود این مسئله نگران کننده تر از داشتن یک روز کننده است.
در حالی که مشکل به خواب رفتن و بیدار شدن های مکرر در طول شب، مسائل رایجی در سنین بالا هستند، این معضلات به عنوان خطری برای ابتلا به آلزایمر نیز تلقی می گردند.
دانشمندان در مدرسه علوم پزشکی دانشگاه واشنگتن در سن لویس امریکا می گویند افراد مسنی که مدت کمتری را در حالت خوابیدن در مرحله امواج آهسته مغزی می گذرانند که مرحله ای از خواب است که برای داشتن استراحت کامل به آن نیاز دارید، افزایش مقدار پروتئینی به نام تاو را در مغزشان نشان می دهند. تاو پروتئینی است که با بیماری آلزایمر ارتباط دارد.
دکتر برندن لوسی، استادیار نورولوژی و مدیر مرکز درمان خواب دانشگاه واشنگتن، می گوید: در ابتدا هدف پروژه ما نشان دادن وجود ارتباط بین خواب موج کوتاه و پروتئین تاو در مراحل اولیه آلزایمر بود. تائو می تواند توده هایی در پیرامون ناحیه هایی از مغز شکل دهد که برای حافظه حیاتی هستند.
به تدریج که بیماری آلزایمر پیشرفت می کند، پروتئین تاو و پروتئین دیگری به نام آمیلوئید بتا نیز به آرامی در باقی مغز پخش می شوند. اما مغز روشی برای جمع کردن این دزدان حافظه در اختیار دارد.
دکتر آلکس دیمیتریو، متخصص روانشناسی و پزشکی خواب، می گوید: تحقیقات نشان می دهند که در طول خواب مغز می تواند بطور اساسی جمع شود و ضایعات جمع شده، تاو ، و آمیلوئید بتا را از میان بردارد.
برای تائید رابطه بین خواب عمیق و آلزایمر، پژوهشگران 119 نفر را مورد مشاهده قرار دادند که شامل افرادی بالای 60 سال می شد که یا هیچگونه مشکل شناختی نداشتند یا دارای مشکلاتی بسیار خفیف بودند. به هر شرکت کننده یک مونیتور امواج مغزی قابل حمل و یک مچ بند سنجش حرکت برای آزمایشی یک هفته ای داده شد. از آن ها خواسته شد که خواب شبانه و چرت های روزانه خود را بوسیله این دستگاه ها ثبت کنند.
در طول خواب مغز بین مراحل مختلف می چرخد و امواج آهسته خواب یکی از این مراحل است. دکتر لوسی می گوید: داشتن خوابی با کیفیت ضروری بوده و برای حفظ حافظه اهمیت دارد. همچنین محققان سطح تاو و آمیلوید بتا را در مغز و مایع نخاعی شرکت کننده ها اندازه گیری می کنند.
پس از شاخص بندی نتایج نسبت به سن، جنسیت، میزان حرکت در طول خواب، محققان مشاهده کردند که میزان کمتر امواج آهسته مغزی با افزایش مقدار پروتئین تاو در مغز و افزایش تاو و آمیلوید بتا در مایع نخاعی همبستگی دارد.
آنگونه که بنیاد ملی خواب می گوید، خواب تغییراتی را در مغز ایجاد می کند که حافظه را تقویت می کند، و از دست دادن نیمی از خواب شبانه می تواند بر عملکرد مغز تاثیر گذار باشد. دکتر دیمیتری می گوید: ممکن است این موضوع به دلیل سیستم پاک سازی ضایعات در مغز باشد بطور ویژه ای در دوره امواج آهسته خواب فعال می شود. دوره ای از خواب که اغلب در نیمه اول شب اتفاق می افتد.
زمانی که مردم از خواب عمیق محروم می شوند، سطح پروتئین تاو و آمیلوید بتا در آن ها بالا می رود. افراد مسنی که با زوال عقل مبتلا هستند اغلب علائمی دارند که بنام سندرم غروب خورشید شناخته می شود. در این حالت فرایندهای ذهنی و آگاهی با پایان روز و تاریک تر شدن هوا کاهش می یابد. این سندرم احتمالا پی آمد افزایش و تجمع این سموم در مغز است.
مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری در امریکا گزارش می دهد که بین 29 تا 44 درصد از مردم در ایالات متحده کمتر از 7 ساعت خواب ضروری در طول شب دارند. امریکایی ها تلاش می کنند با مطالعه شبانه، اضافه کاری، یا فعالیت های اجتماعی ساعت های بیشتری را بیدار بمانند اما نخوابیدن می تواند عواقب بسیاری برای سلامتی افراد داشته باشد.
پژوهش جدید نشان می دهد که افرادی که به مقدار کافی خواب عمیق ندارند می توانند سطوح بیشتری از پروتئین تاو و آمیلوید بتا را در مغز خود جمع کرده و بیشتر در معرض خطر ابتلا به آلزایمر قرار بگیرند و قوه شناختشان تضعیف شده و در معرض بیماری های شناختی قرار می گیرد.
در حالی که مطالعات پیشین نشان داده بودند که خواب ضعیف با تغییراتی در مغز که ممکن است منجر به آلزایمر شود ارتباط داشتند، این اولین پژوهشی است که نشان می دهد افزایش میزان پروتئین تاو به خواب و آلزایمر مربوط است.
پس بهتر است برای خواب کافی و راحت همه ملزومات را فراهم کنید که کالا خواب و تشک داتیس در این زمینه به شما کمک می کند.
اما نتیجه نهایی این تحقیق نیز همچون پژوهش های بسیار دیگری که در ارتباط با خواب انجام شده اند نشان دهنده اهمیت و نقش اساسی خواب در زندگی و سلامتی انسان است. از این رو سرمایه گذاری بر روی خوابی خوب و با کیفیت، همیشه تصمیمی خردمندانه بوده و بر اساس نتایج حاصل از این پژوهش برای مقابله با خطر ابتلا به آلزایمر از اهمیتی حیاتی برخوردار است.
منبع: