هضم غذا چگونه بر کیفیت خواب شما اثر می گذارد؟ حتما شنیده اید که پرخوری آخر شب باعث خواب بد می شود. این جا جزئیات آن را بررسی کرده ایم. با مطالعه این یادداشت در مجله خواب داتیس و افزایش آگاهی نسبت به نحوه عملکرد سیستم گوارش می توانید به بهبود کیفیت خواب خودتان کمک کنید.
خواب برای سلامتی اهمیتی حیاتی دارد. هنگام خواب بدن شما خودش را بازسازی می کند و مغز شما اطلاعات را ادغام می کند تا یادگیری صورت پذیرد. وقتی استراحت کافی نداشته باشید، بیش از پیش در مقابل چالش های سلامتی از قبیل حمله قلبی، دیابت و چاقی، آسیب پذیر خواهید بود.
اما وقتی نمی خوابید چه اتفاقی برای سیستم هاضمه شما می افتد؟ شاید سوال مهم تر این باشد که چه اتفاقی برای کیفیت خواب شما می افتد وقتی که هضم غذا در سیستم گوارش شما به درستی انجام نشده باشد؟ این مقاله نگاهی یه خواب و هاضمه می اندازد و همچنین توصیه هایی برای بهینه سازی سلامت روده برای رسیدن به استراحتی بهینه ارائه می دهد.
حتی وقتی که خواب هستید سیستم گوارش بدن شما همچنان به فعالیت خود ادامه می دهد. اگرچه کمی سرعت عمل ان کاهش پیدا می کند چون وقتی هوشیار نیستید شما چیزی نمی خورید و نمی نوشید. در طول این مدت، بافت های این ناحیه نیز رشد می کنند، ترمیم می شوند و خود را بازسازی می کنند. سیستم هاضمه از گلوکز دریافت شده در طول روز برای تامین سوخت این فرایندها استفاده می کند.
اما در صورتی که شما غذای زیادی درست قبل از رفتن به تخت خواب خورده باشید، به سیستم گوارشتان فرصت کافی برای استراحت نمی دهید و هضم غذا هنگام خواب شما نیز ادامه پیدا می کند. در نتیجه، ممکن است هنگام بیدار شدن سوزش معده داشته باشید، سوء هاضمه، رفلاکس اسید معده، یا دیگر علائم مختل کننده خواب را داشته باشید.
تعداد زیادی از اختلالات گوارشی به التهاب روده مربوط می شود. این التهابات شامل سندرم روده تحریک پذیر (IBS)، بیماری کرون، و کولیت زخمی می شود. اغلب ، حملات التهابی با واکنش ایمنی ایجاد می شود ، غالباً به این دلیل که فرد مبتلا چیزی را می خورد یا می نوشد که بدن آن را دوست ندارد یا نمی شناسد.
سیستم ایمنی بدن نیز ارتباط نزدیکی با خواب دارد. وقتی کسی کم خوابی داشته باشد، سیستم ایمنی بدنش بیش از حد سیتوکین های التهابی ایجاد می کند و در نتیجه التهاب بیشتری ایجاد می شود. اگر این شبیه به داستان مرغ و تخم مرغ به نظر می رسد به خاطر این است که واقعا همینطور است. اگر شما دچار چالش های گوارشی باشید نمی توانید خوب بخوابید و اگر خوب نخوابید، هاضمه شما بدتر می شود.
تا حالا دقت کرده اید که وقتی کمبود خواب دارید حس گرسنگی بیشتری می کنید؟ این فقط در ذهن شما نیست بلکه واکنشی بیولوژیکی اثبات شده ای است. علتش این است که کمبود استراحت منجر به به هم خوردن تعادل هورمونی می شود. هورمون گرلین که شما را گرسنه می کند، بیشتر از هورمون لپتین که علامت سیری به مغز می دهد ترشح می شود. حالا این را در نظر بگیرید که کمبود خواب بر قضاوت شما نیز اثر می گذارد و زمانی که بعد از ناهار سراغ دستگاه فروش خوراکی می روید خریدن شکلات های پرکالری ناگهان به نظرتان منطقی می رسد.
وقتی مردم به اندازه کافی نمی خوابند، احساس استرس بیشتری می کنند. بخصوص اگر علت بی خواب شدن آن ها در طول شب اضطراب باشد. به هر حال هرچه استرس بیشتری داشته باشید هضم غذا نیز کندتر می شود. علتش هم این است که وقتی دچار استرس هستید بدنتان در وضعیت جنگ یا پرواز قرار می گیرد. بیشتر خون و انرژی شما به بخش های معینی از مغزتان هدایت می شود. هضم غذا متوقف می شود و باعث بروز اسهال یا یبوست می شود.
بدن در چرخه های روزانه تعادل هورمون ها را حفظ می کند. دو مورد از هورمون های اصلی موثر بر خواب ملاتونین و کورتیزول هستند. هنگام شب سطح ملاتونین بالا می رود و بدن را برای خوابیدن آماده می کند. نزدیک صبح بدن هورمون ملاتونین را با هورمون کورتیزول جایگزین می کند و با افزایش سطح هشیاری آماده بیدار شدن از خواب می شود.
تولید هورمون سراتونین به این چرخه مرتبط است. سراتونین یک انتقال دهنده عصبی است که ماده متشکله ملاتونین است. این هورمون بیشتر در روده یافت می شود و هنگامی که چالش هایی در هضم غذا وجود دارد، این مشکلات گوارشی به سراتونین آسیب می رساند و جلوی تبدیل آن به ملاتونین را می گیرد. وقتی سطح هورمون خواب کاهش پیدا کند سطح هورمون هشیاری بالا می رود و چرخه خواب فرد مختل می شود.
قبل از خواب از خوردن وعده های غذایی بزرگ خودداری کنید. اگر هنگام شب گرسنه هستید یک اسنک کوچک مثل یک لقمه کوچک سیب و کره بادام یا یک اسلایس توست آوکادو میل کنید. بهتر است بیشتر کالری های دریافتی خود را در طول روز مصرف کنید تا بدنتان هنگام خواب درگیر هضم غذا نباشد.
از خوابیدن روی شکم اجتناب کنید. این حالت خوابیدن به ارگان های هاضمه شما فشار می آورد. بهترین حالت خوابیدن به پشت با بالشی است که سر شما را بالا نگه دارد و در غیر این صورت خوابیدن به پهلوی چپ می تواند جریان خون شما را افزایش دهد که به هضم غذا کمک می کند.
اگر شما مشکلات گوارشی دارید و این موضوع شب ها باعث بی خواب شدن شما می شود تلاش نکنید که برای خوابیدن به خودتان فشار بیاورید چرا که این کار اوضاع را بدتر می کند. از تخت خواب خود بلند شوید و به کارهایتان برسید و یا کمی کتاب بخوانید تا دوباره خواب به چشمهایتان بیاید. سعی کنید استرس خود را کاهش دهید. می توانید از نوشیدنی های گیاهی برای بهبود مشکلات گوارشی و کاهش استرس خود کمک بگیرید.