افسردگی یک ناراحتی معمولی نیست ، بلکه یک بیماری جدی است. خبرگزاری ایسنا به نقل از معاون سابق وزیر بهداشت می گوید شش میلیون و چهارصد هزار نفر از مردم ایران به آن مبتلا هستند و روند ابتلا به این اختلالات حاکی از رو به رشد و صعودی بودن آن است.
احساس بی حوصلگی را همه می شناسند و امروزه یکی از تجربه های بنیادی زندگی انسان ها شده است. بخصوص در دوره های سختی و هنگام بروز مشکلات تجربه مشترک اغلب افراد است. اما در مقابل ، احساس مداوم ناراحتی ، اضطراب ، نا امیدی و بی علاقه شدن نسبت به چیزهایی که زمانی از آن ها لذت می بردید ، علایم افسردگی است.
افسردگی مشکلی نیست که فرد بتواند آن را نا دیده بگیرد یا از کنارش به راحتی بگذرد. برعکس ، اختلالی جدی است که خوردن ، خوابیدن ، احساسات و تفکر افراد را تحت تاثیر قرار می دهد. علت این بیماری شناخته شده نیست اما می تواند بطور موثری با یکسری درمان ها کنترل شود.
رابطه بین این بیماری و خواب بسیار پیچیده است. افسردگی می تواند منجر به اختلال در خواب شود و اختلالات خواب می تواند علت یا تقویت کننده این بیماری باشد. برای برخی افراد ، علایم این بیماری قبل از هجوم مشکلات خواب پیدا شده است. برای برخی دیگر ابتدا مشکلات خواب ظاهر شده اند.
به علاوه اختلالات خواب و افسردگی مشخصات بیولوژیکی و عوامل خطرزای مشترکی دارند و هر دو وضعیت می توانند به استراتژی های درمانی مشابهی پاسخ دهند. همچنین ، مشکلات خواب می توانند با بیماری های روحی شدید تری نیز مرتبط باشند.
بی خوابی در میان افراد مبتلا به افسردگی خیلی رایج است. شواهد حاکی از آن است که افرادی که دچار اختلال بی خوابی هستند تا ده برابر بیشتر از افرادی که خواب خوبی دارند در معرض این بیماری قرار می گیرند.
اشخاص افسرده ممکن است از علائم بی خوابی بسیاری در رنج باشند که شامل داشتن مشکل در به خواب رفتن و داشتن مشکل در ادامه دادن به خواب ، عدم تجدید قوا در طول خواب و خواب آلودگی طی روز می شود. به هر حال تحقیقات نشان می دهد که ریسک ابتلا به افسردگی در میان افرادی که هم در بخواب رفتن و هم در ادامه خوابشان مشکل دارند بیشتر است.
آپنه خواب انتزاعی (OSA) نیز با افسردگی مرتبط است. در پژوهشی که از 18980 نفر در اروپا توسط محقق دانشگاه استنفورد انجام شد مشاهده شد که افراد افسرده پنج بار بیشتر دچار وقفه تنفسی در خواب می شوند.
اما خبر خوشحال کننده این است که درمان آپنه خواب توسط فشار پیوسته جریان هوای مثبت (CPAP) به بهبود افسردگی کمک می کند. تحقیقی که در سال 2007 میلادی انجام شد نشان داد که بیمارانی که با شیوه فشار پیوسته جریان هوای مثبت تحت درمان قرار گرفته اند ، نشانه های بهبود جدی در علائم بیماری از خود نشان می دادند.
در موارد بسیاری ، به دلیل همپوشانی عوامل افسردگی با عوامل اختلالات خواب ، خطر تجویز درمان های اشتباه وجود دارد. بطور مثال خلق و خوی افسرده ، می تواند نشانه ای از بی خوابی ، OSA یا نارکولپسی باشد. طبق گزارش بنیاد سندرم پاهای بی قرار ، 40 درصد از افرادی که دچار این سندرم هستند ، از علائمی شکایت دارند که ممکن است با نشانه های افسردگی اشتباه شود.
بنا بر مطالعات اخیر ، کودکان افسرده ای که از بی خوابی و خواب زیاد (hypersomnia) یا هر دو در رنج هستند ، بیشتر در معرض افسردگی شدید و طولانی مدت قرار می گیرند. همچنین بیشتر دچار مشکل از دست دادن وزن ، ضعف در حرکت ، نقص در عملکرد هدونیک (کاهش انگیزه یا عدم توانایی درک لذت) می شوند.
افسردگی همه انسان ها را در همه سنین تهدید می کند اما گروه های مشخصی از جمله زنان و سالمندان بیشتر در معرض این بیماری قرار می گیرند. در مورد افراد مسن تر ، بیماری های جسمی می تواند علت افزایش مشکلات خواب و مشکلات روحی شود. در مورد زنان نیز دوران بارداری و مادر شدن و همچنین تغییرات هورمونی می تواند علت بروز مشکلات باشد.
درمان افسردگی بطور معمول شامل ترکیبی از درمان روانشناختی و درمان دارویی می باشد. رفتار درمانی شناختی ، روش درمانی است که به دلیل اثربخشی و نداشتن عوارض جانبی محبوبیت بسیاری یافته است. یک یاز مشخصات اصلی این روش ، بازسازی شناختی است که که افکاری را که به احساس افسرده بودن منجر می شوند هدف قرار می دهد.
تکنیک رفتار درمانی شناختی می تواند همزمان برای درمان بی خوابی نیز مورد استفاده قرار بگیرد. در این روش معمولا هر دو عرضه با هم مورد توجه قرار می گیرند.
روش های درمان افسردگی با دارو :
افسردگی یک بیماری جدی است و درمان آن نیاز به مراجعه به روانپزشک دارد. توصیه هایی که در ادامه آورده ایم به تنهایی برای مقابله با این عارضه کافی نیست و نمی توانند جایگزین درمان توسط پزشک باشند.
همانطور که در مقاله اشاره شده است یکی از عوامل بی خوابی می باشد که میتوان به جای خواب نامناسب اشاره نمود. برای داشتن خواب راحت و بدون خلل کافی است تشک مناسب را انتخاب نمایید.
در تولید تشک های داتیس از جدیدترین متد های روز استفاده شده است. تمامی تشک ها ضدحساسیت می باشند و قابلیت رد و بدل کردن هوا را دارند و در نوع طبی و طبی-فنری ساخته شاده اند.
منبع :
https://www.sleepfoundation.org/articles/depression-and-sleep