دندان قروچه یکی از اختلالات حرکتی مربوط به خواب است که مربوط به فشردن غیر ارادی دندان ها به هم در هنگام خواب می باشد. در انگلیسی به آن بروکسیسم (Bruxism) گفته می شود که ریشه در کلمه یونانی brychein به معنای فشردن دندان دارد. ریشه کهن این کلمه نشان از آن دارد که این اختلال از زمان های قدیم شناخته می شده است.
در حالی که افراد هنگام بیداری نیز ممکن از دندان قروچه داشته باشند اما این اتفاق در هنگام خواب عموما مشکل بزرگ تری برای سلامتی محسوب می شود. افرادی که دچار این اختلال هستند ممکن است از این که شب ها دندان هایشان را به هم می فشارند اطلاع نداشته باشند و این رفتار برای سال ها ادامه پیدا کند.
عدم درمان دندان قروچه می تواند در طولانی مدت به سائیده شدن و شکستن دندان ها یا از بین رفتن مینا، تاج و پر کردگی های دندان ها منجر شود. همچنین می تواند موجب سر درد ، درد فک و اختلال مفاصل فکی شود.
همچنین این اختلال می تواند به کیفیت خواب شما آسیب برساند. بدن نیاز دارد که در طول خواب به آرامش برسد و دندان قروچه کردن عضلات را متشنج می کند و باعث می شود که بدن نتواند به آرامش رسیده و به خواب عمیق برود.
افرادی که به این اختلال مبتلا هستند ممکن است از وضعیت خود اطلاع نداشته باشند. در ادامه برخی از علائم مربوط به اختلال دندان قروچه در خواب را آورده ایم:
کارشناسان تخمین می زنند که 40 میلیون امریکایی دچار این اختلال باشند و در طول روز یا شب دندان هایشان را به هم فشار می دهند و حدود 10 درصد از این افراد دچار دندان قروچه شدید هستند به طوری که به دندان هایشان آسیب می رسانند. آمار ابتدا به این اختلال با افزایش سن کاهش پیدا می کند. در بزرگسالان زیر 30 سال این آمار به 13 درصد می رسد.
دندان قروچه در اوایل دوره کودکی بسیار رایج است. محققان برآورد کرده اند که حدود یک سوم کودکان در طول خواب دچار دندان قروچه هستند. این مشکل با بیرون آمدن دندانهای دائمی در سن 5 یا 6 سالگی شدت پیدا می کند.
پزشکان هنوز علت دقیق آن را نمی دانند. اما عوامل مختلفی دندان قروچه را تشدید می کنند که شامل عوامل ژنتیک ، استرس ، و دیگر اختلالات خواب از قبیل آپنه خواب و مصرف مداوم الکل ، مواد مخدر و دخانیات می شود.
به نظر می رسد که این اختلال بیشتر به دلیل استرس و اضطراب بروز می کند. 70 درصد از موارد دندان قروچه مربوط به استرس و اضطراب می باشد و در بزرگسالانی که مستعد احساسات شدید و دارای شخصیتی بیش فعال و تندخو هستند بیشتر دیده می شود. افراد ممکن است به همان دلایلی که لب یا ناخن هایشان را می جوند ، دندان هایشان را نیز به هم فشار دهند.
افرادی که اختلالات خوابی نظیر اختلال آپنه انسدادی خواب دارند بسیار مستعد دندان قروچه هستند. در کنار آپنه خواب مشکلات دیگری از جمله حرف زدن در خواب و اختلال رفتاری REM (که در آن فرد نسبت به خواب هایش واکنش فیزیکی نشان می دهد) نیز با بروکسیسم ارتباط دارند.
دندان قروچه درمان قطعی ندارد اما می توان علائم و آسیب های آن را از بین برد یا کاهش داد. اصلاح سبک زندگی افراد مبتلا به دندان قروچه می تواند علائم آن را کاهش داده و کیفیت خواب این افراد را بالا ببرد. این اصلاحات شامل بهبود بهداشت خواب و کاهش استرس می شود.
کارشناسان خواب داتیس استفاده از تشک لیمافورد را برای افرادی که دچار تنش و استرس زیاد هستند توصیه می کنند. این تشک با پارچه آنتی الکترو – پلاس خود ضمن دور کردن تشعشعات از بدن ، یون های الکتریکی موجود در هوا را خنثی کرده و عوامل محیطی افزایش استرس و تنش در عضلات بدن را کاهش می دهد.
زمانی که دندان قروچه عارضه جانبی یک اختلال اضطرابی باشد درمان مشکلی که باعث اضطراب شده است می تواند به از بین رفتن نشانه های این اختلال کمک کند. بطور مثال استفاده از رفتار درمانی شناختی می تواند به از بین بردن اضطراب و استرس در فرد کمک کند.
منبع: