سردرد ساعت زنگ دار وضعیتی نادر است که افراد را از خواب بیدار می کند و نام دیگری است برای سردرد هیپنیک که یکی از انواع اختلالات خواب محسوب می شود. ادامه یادداشت را برای آگاهی بیشتر از سردرد ساعت زنگ دار و نحوه مقابله با آن در مجله خواب داتیس مطالعه نمائید.
سردردهای هیپنیک تنها زمانی افراد را تحت تاثیر قرار می دهند که خواب هستند. این مشکل چندین شب در هفته در زمانی مشابه اتفاق می افتد. در این یادداشت این به این نوع از سردرد خواهیم پرداخت.
مانند همه سردردهای دیگر، نشانه اصلی سردرد هیپنیک نیز درد است. این درد معمولا مثل زدن نبض است و به دو طرف سر گسترش پیدا می کند. شدت درد از متوسط تا شدید می تواند تغییر کند اما معمولا به اندازه ای است که شما را از خواب بیدار کند.
این سردردها معمولا در زمان مشخصی در شب و اغلب بین ساعت 1 تا 3 صبح اتفاق می افتند. آن ها می توانند از 15 دقیقه تا 4 ساعت ادامه داشته باشند. حدود نیمی از افرادی که سردرد ساعت زنگ دار را تجربه می کنند هر روز با آن درگیر هستند و نیمی دیگر حداقل 10 بار در ماه دچار این مشکل می شوند.
برخی افراد نشانه هایی شبیه به میگرن را گزارش می دهند، از قبیل:
کارشناسان در مورد علت سردرد هیپنیک اطمینان ندارند. اگرچه آن ها شبیه به بیماری سردرد اولیه مانند تومور مغزی به نظر می رسند.
علاوه بر این، برخی محققان باور دارند که این سردردها به معضلاتی در بخش هایی از مغز مربوط می شوند که وظیفه کنترل درد، مرحله خواب حرکات سریع چشم، و تولید ملاتونین را به عهده دارند.
این نوع سردرد بیشتر افراد بالای 50 ساله را مبتلا می کند اما همیشه اینطور نیست یعنی بعشی وقت ها افراد زیر این سن نیز دچار این اختلال می شوند. معمولا فاصله زمانی طولانی بین شروع این دردها و تشخیص ابتلا به اختلال هیپنیک وجود دارد. این می تواند توضیح دهد که چرا افرادی که ابتلا به این بیماری در آن ها تشخیص داده شده است معمولا مسن تر هستند.
همچنین خطر ابتلا به این مشکل در میان زنان بیشتر است.
اگر شما فکر می کنید که دچار این اختلال هستید، با یک پزشک ملاقات کنید. پزشکان با تمرکز بر حذف کردن علت های محتمل دیگر از قبیل فشار خون بالا، برای سردردهای شما شروع می کنند. بیماری های دیگری که ممکن است پزشک شما بخواهد از عدم ابتلای شما به آن ها اطمینان پیدا کند شامل موارد زیر می شود:
حتما به پزشک خودتان در مورد داروهای دم دستی که مصرف می کنید بخصوص نیتروگلیسیرین یا استروژن اطلاع دهید. هر دوی این ها می توانند موجب نشانه های مشابه سردردهای هیپنیک شوند.
آزماش های خون: این تست ها نشانه های عفونت، عدم تعادل الکترولیت، مشکلات لخته شدن خون، یا سطوح بالای قند خون را بررسی می کنند.
تست فشار خون: این کمک می کند که مشکل فشار خون بالا را که می تواند به دردهای مشابهی بخصوص درمیان افراد سالمند منجر شود از میان احتمالات حذف شود.
سی تی اسکن سر: این تست به پزشک شما در مورد استخوان ها، عروق خونی و بافت های نرم درون سرتان اطلاعات بهتری می دهد.
پلی سومنوگرافی شبانه: این یک تست خواب است که در یک بیمارستان یا آزمایشگاه انجام می شود. پزشک شما از تجهیزاتی برای تحت نظر گرفتن الگوهای تنفس، سطوح اکسیژن خون، حرکات، و فعالیت های مغز شما در هنگام خواب استفاده می کند.
تست خواب خانگی: این تست خواب ساده تری است که می تواند به شناسایی نشانه های آپنه خواب و دیگر علت های احتمالی سردرد های شبانه کمک کند.
اسکن ام آر آی مغزی: این تست از امواج رادیویی و مغناطیسی برای ساختن تصویرهایی از مغز شما استفاده می کند.
سونوگرافی کاروتید: این تست از امواج صوتی برای ساختن تصویرهایی از شریان های کاروتید درون شما که تامین کننده خون صورت، گردن و مغز هستند، استفاده می کند.
درمان ویژه ای برای سردرد هیپنیک وجود ندارد اما برای خلاص شدن از آن چند کار می توانید انجام دهید.
پزشک شما به شما توصیه خواهد کرد که با مصرف مقداری کافئین قبل از خواب شروع کنید. با این که این خلاف توصیه های معمول است، اغلب افرادی که دچار سردرد هیپنیک هستند مشکلی با خوابیدن پس از دریافت مقداری کافئین ندارند. کافئین نسبت به درمان های جایگزین دیگر عوارض جانبی کمتری دارد.
همچنین می توانید از داروی او تی سی میگرن استفاده کنید که معمولا حاوی مقداری مسکن و کافئین است. اگرچه استفاده طولانی مدت از این داروها ممکن است موجب سردردهای مزمن شود.
بعضی ها با استفاده از لیتیوم به آرامش می رسند که دارویی برای درمان اختلال دوقطبی و بیماری های روانی دیگر است. توپیرامیت که یک داروی ضد تشنج است نیز به برخی افراد مبتلا به سردرد هیپنیک کمک می کند. هر دوی این داروها می توانند عوارض جانبی آزار دهنده ای از جمله خستگی و کندی واکنش داشته باشند.
سردرد ساعت زنگ دار می تواند بسیار آزار دهنده باشد چرا که شما را از داشتن خواب کافی محروم می کند. همچنین تشخیص آنها ممکن است دشوار باشد چرا که علائمی مشابه با بیماری های دیگر دارند. درمان استانداردی نیز برای این اختلال وجود ندارد. اما برخلاف افراد دیگر کارشناسان خواب داتیس به کسانی که دچار این اختلال هستند توصیه می کند بجای استفاده از هر داروی دیگری قبل از خواب یک فنجان قهوه غلیظ بنوشند و همچنین از استاندارد بودن تشک و بالش خود اطمینان پیدا کنند.